CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΛΑΚΟΥΝΤΑΣ?

ΓΕΝΙΚΑ..
Ο πλακουντας ειναι ενας εκπληκτικος μηχανισμος προσκολλημενος στη μητρα που παρέχει στο έμβρυο το οξυγόνο και τις θρεπτικές ουσίες, που αντλεί από το αίμα της μητερας και απομακρύνει από το έμβρυο τα απόβλητά του, δηλαδή διοξείδιο του άνθρακα και άλλες άχρηστες ουσίες. Η ανταλλαγή αυτή συντελείται με τελειο τρόπο μέσω του ομφάλιου λώρου και μάλιστα χωρίς να αναμειγνύεται ποτέ το αίμα το της μητερας με του μωρου! Ο πλακούντας λειτουργεί επίσης σαν φίλτρο, γιατί εμποδίζει τα μικρόβια και τα βακτηρίδια να τον διαπεράσουν και να μολύνουν το μωρο, αλλά όχι τα φάρμακα, το αλκοόλ, το τσιγάρο και άλλες επιβλαβείς ουσίες.

ΑΠΟΚΟΛΛΗΣΗ ΠΛΑΚΟΥΝΤΑ
Η αποκολληση πλακουντα μπορει να συμβει σε οποιοδηποτε σταδιο της εγκυμοσυνης. Προκειτε για ενα μικρο η μεγαλο μερος του πλακουντα που ''ξεκολλαει'' απο τη μητρα. Σε μια μικρη αποκολληση τα συμπτωματα μπορει ναναι απο απλα πονακια μεχρι και εμφανιση μικρης ποσοτητας αιματος στη μητερα.Σε καποιες περιπτωσεις μικρης αποκολλησης η μητερα δε βλεπει καθολου αιμα και φυσικα αυτο ειναι κατι θετικο και αισιοδοξο. Σε μεγαλητερη αποκολληση ο πονος ειναι εντονοτερος και το αιμα περισσοτερο. Και στις δυο περιπτωσεις ο γιατρος συμβουλευει τη μητερα να ειναι σε πληρη ξεκουρααση η ακομα σε πιο σοβαρη περιπτωση να παραμεινει ξαπλωμενη μεχρι τον τοκετο.Τελος υπαρχει και η ολικη αποκολληση που αν συμβει προς το τελος της εγκυμοσυνης πρεπει να γινει επειγουσα καισαρικη γιανα γεννηθει το μωρο οσο γινετε υγειες.
Ο πιο συνηθισμενη αιτια μιας αποκολλησης ειναι η προεκλαψια. Στο πρωτο σταδιο εγκυμοσυνης ομως οι λογοι ποικιλουν και δεν ειναι επιβεβαιωμενοι. Μπορει ας πουμε να φταιει η εντονη κουραση που εχει υποστει η μητερα στους πρωτους μηνες εγκυμοσυνης, οπου ειναι σημαντικοι γιατι ειναι η περιοδος που δημιουργητε ο πλακουντας και ξεκινα τη λειτουργια του.
Τελος οι γιατροι πιστευουν πως εκτος των αλλων ισως να φταιει και η ελειψη προγεστερονης οποτε ξεκινουν μια προοληπτικη θεραπεια με χαπια προγεστερονης.

ΠΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΠΛΑΚΟΥΝΤΑΣ
 Ειναι ο πλακουντας που αναπτυσετε στο χαμηλοτερο σημειο της μητρας και καλυπτει καποιο μερος η και ολοκληρο τον τραχηλο με αποτελεσμα να εμποδισει το μωρο να περασει αποκει στη διαρκεια του τοκετου. αν συνοδευτει απο αιμορραγια και ειναι σε μεγαλη ποσοτητα ακολουθει επειγουσα καισαρικη.Αν οχι κρινετε η κατασταση απο τον γιατρο και συστηνετε ξεκουραση και θεραπεια στη μητερα. Πολλες φορες ο πλακουντας ανεβαινει και περνει θεση χωρις να χρειαστει κατι ιδιαιτερο.
Ο πλακουντας αυτος χωριζετε σε 4 κατηγοριες:
ΧΑΜΗΛΗ ΠΡΟΣΦΥΣΗ- ο πλακουντας βρισκετε χαμηλα στη μητρα.
ΠΑΡΑΧΕΙΛΙΟΣ- ο πλακουντας φτανει στον τραχηλο αλλα δεν τον φραζει.
ΕΠΙΧΕΙΛΙΟΣ- ο πλακουντας καλυπτει τον τραχηλο αλλα αυτος διαστελεται και δε καλυπτετε πληρως.
ΕΠΙΠΩΜΑΤΙΚΟΣ- ο πλακουντας καλυπτει τελειως τον τραχηλο και τον φραζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.