CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

θυροειδης και εγκυμοσυνη

Ο θυροειδής αδένας σας, που βρίσκεται στο μπροστινό τμήμα του λαιμού, είναι σημαντικός στη ρύθμιση του μεταβολισμού, του ρυθμού δηλαδή που ο οργανισμός σας χρησιμοποιεί την ενέργεια. Αν δε λειτουργεί σωστά, το αποτέλεσμα είναι μια πάθηση που ονομάζεται υποθυρεοειδισμός (αν υπολειτουργεί) ή υπερθυρεοειδισμός (αν λειτουργεί περισσότερο από το φυσιολογικό).

Ευτυχώς, πολύ λίγες έγκυες υποφέρουν από μία από τις δύο δυσλειτουργίες του αδένα: περίπου 6 στις 100 εκδηλώνουν υπερθυρεοειδισμό ενώ 2 στις 100 εμφανίζουν υποθυρεοειδισμό. Επειδή όμως, αν και σπάνια, η δυσλειτουργία του θυροειδούς μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην εγκυμοσύνη, όλες οι γυναίκες θα πρέπει να γνωρίζουν τα συμπτώματα που προκαλεί. Θα πρέπει να γνωρίζετε:

Υποθυρεοειδισμός

Υπερθυρεοειδισμός


Υποθυρεοειδισμός

Ο υποθυρεοειδισμός έχει λάβει τελευταίως πολλή αρνητική δημοσιότητα καθώς μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις Η.Π.Α. το 1999 συσχετίζει την πάθηση αυτή με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης IQ στα παιδιά (οι γυναίκες που έπασχαν από υποθυρεοειδισμό είχαν τέσσερις φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να γεννήσουν παιδιά με χαμηλό IQ). Το εύρημα αυτό είναι σημαντικό, διότι οι γιατροί μπορούν να θεραπεύσουν την πάθηση εύκολα εφόσον διαγνωσθεί εγκαίρως.

Ο γιατρός σας μπορεί να ελέγξει τη λειτουργία του αδένα με μια απλή εξέταση αίματος. Δε θα σας την κάνει όμως, αν δεν έχετε τα ανάλογα συμπτώματα. Ενημερώστε το γιατρό σας, λοιπόν, αν έχετε:

Κόπωση

Απροσδόκητη αύξηση βάρους

Ξηροδερμία

Δυσανεξία στο κρύο

Μυϊκή αδυναμία

Επειδή, βέβαια, πολλά από αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται έτσι κι αλλιώς στη διάρκεια της κύησης, κάτι που αποτελεί το λόγο που η δυσλειτουργία του θυροειδούς μπορεί να μη διαγνωσθεί, δεν έχετε τίποτα να χάσετε αν ζητήσετε την εν λόγω εξέταση ούτως ή άλλως. Αν η εξέταση σας δείξει χαμηλή ποσότητα θυρορμόνης, ο θεραπευτής σας θα σας δώσει υποκατάστατα ορμόνης σε μορφή χαπιού. Θα σας ελέγξει ξανά στη διάρκεια της κύησης και μετά για να δει πόσο χρειάζεται να λαμβάνετε τα χάπια.


Υπερθυρεοειδισμός

Και ο υπερενεργός αδένας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην εγκυμοσύνη: οι έγκυες με αυτήν την πάθηση έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να γεννήσουν μωρό με χαμηλό βάρος. Επίσης μπορεί να εμφανίσουν και άλλα προβλήματα όπως προ-εκλαμψία, ή τοξαιμία, μια ασθένεια που προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση, απότομη αύξηση βάρους και κατακράτηση μεγάλων ποσοτήτων υγρών.

Τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού είναι:

Δυσανεξία στη ζέστη

Ζεστή επιδερμίδα

Εφίδρωση

Τρέμουλο

Απώλεια βάρους

Ταχυπαλμία

Ο γιατρός σας μπορεί να διαγνώσει την πάθηση με μια εξέταση αίματος και να σας χορηγήσει τα κατάλληλα φάρμακα για να διορθωθεί. Και τα δύο προβλήματα του θυροειδούς μπορεί να συνεχίσουν και μετά την κύηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.