CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

ΣΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ..




  Η απόφαση και η προσπάθεια για μια εγκυμοσύνη δεν ειναι πάντα εύκολη υπόθεση. Τα ζευγάρια πλέον δύσκολα αποφασίζουν κατι τέτοιο και αν το κανουν τότε πρέπει να ειναι έτοιμοι για την μεγαλη αλλαγή στη ζωή τους.
Καποιοι σχεδον χωρις καμια ιδιαιτερη προσπαθεια καταφερνουν να αποκτησουν ενα μωρακι και αλλοι χρειαζετε πολυς καιρος μεχρι να το καταφερουν.
 Εγω στις πρωτες δυο εγκυμοσυνες μου ουτε που καταλαβα ποτε ηρθαν. Τωρα για την τριτη που βρισκομαι χρειαστηκαν 3 μηνες προσπαθειας. -οχι οτι ειναι πολυ βεβαια..- Η αγωνια που ειχαμε στο διαστημα της αναμονης ειναι ενα πολυ παραξενο συναισθημα. και μπορω να πω οτι υπηρχει και μια μικρη απογοητευση απο μενα τουλαχιστον τις δυο φορες που βγηκε αρνητικο.Τον αλλο μηνα μετα απο προσπαθεια περιμενα λιγες μερες και με την 2η μερα καθυστερησης εκανα τεστ. ΘΕΤΙΚΟΟ!!!! Η χαρα που νιωθουμε βλεποντας δυο τετραγωνακια με δυο γραμμες στο τεστ ειναι απιστευτη!!! Θελουμε να το φωναξουμε σε ολους! ασχετα αν ειναι η πρωτη η δευτερη ή η τριτη φορα. Οσες εγκυμοσυνες και να εχουν ερθει το συναισθημα ειναι το ιδιο εντονο. Ενταξει να πω οτι στην πρωτη φορα ειναι λιγο παραπανω ως προς τον ενθουσιασμο που ειχε αναμειχθει με μια τρελλα και ολα αυτα τα αγνωστα που θα ζουσαμε, αλλα κατα τ'αλλα ειναι το ιδιο. Ενα καινουργιο μωρο! ενα καινουργιο μελος στο σπιτι μας! μια καινουργια ζωη! κλαματα και φωνες! μπιμπερα πιπιλες και πανες!Ζουζουνιαρικες στιγμες! Αυτες ειναι οι πρωτες εικονες που μας ερχοντε στο μυαλο. Μετα απο τον πρωτο ενθουσιαμο ηρθαν και οι πιο περιπλοκες σκεψεις και ανησυχιες. Αν πανε ολα καλα με την εγκυμοσυνη καθως κρυβει πολλους κινδυνους, και φυσικα τον τοκετο που παρολο που ειναι νωρις τον σκεφτομαστε η τον ονειρευομαστε απο τωρα. 
 Απο προσωπικη εμπειρια παντως πιστευω πως οσο καλητερα ειμαστε ενημερωμενοι τοσο πιο ησυχη εγκυμοσυνη εχω και γω αλλα θα μπορουμε και να αντιμετωπιζουμε οτιδηποτε πιο ηρεμα και συνειδητα, χωρις να βρισκομαστε προ εκπληξεως σε μια ''χ'' κατασταση.  Ετσι θα μπορεσουμε να ζησουμε το θαυμα που μολις ξεκινησε ακομα πιο εντονα.. 

ΑΥΧΕΝΙΚΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

 Η αυχενικη διαφανεια ειναι μια απο τις πρωτες σοβαρες εξετασεις που κανει μια εγκυος. Με την εξέταση αυτή μπορούν να διαγνωσθούν σοβαρές γενετικές ανωμαλίες του εμβρύου οπως συνδρομο Down κ.α. Η σιγκεκριμενη εξεταση γινετε λιγο πριν κλεισει η εγκυος τον 3ο μηνα δηλ μεταξυ 10η με 12 εβδομαδα. Σήμερα φυσικα αποτελεί εξέταση ρουτίνας, αλλα πρέπει να γίνεται από γιατρό που έχει λάβει τη σχετική εκπαίδευση για τη διενέργεια της.

ΦΥΣ.ΤΟΚΕΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΤΟΜΗ

Αυτο που ονειρευομαστε απο μικρες οταν σκεφτομαστε τη στιγμη που θα φερουμε στον κοσμο το μωρακι μας, ειναι να μας πιασουν οι πονοι να τρεχουμε ολοι στο νοσοκομειο και γενικα αχ βαχ και σπρωξε κτλ.. Και ομως πολλες φορες και ιδιαιτερα τα τελευταια χρονια η μεθοδος της καισαρικης συνηθιζετε τοσο απο τους γιατρους αλλα ακομα και απο τις ιδιες τις μητερες που θελουν να γλιτωσουν απο την πολυωρη διαδικασια της γεννας. Σιγουρα ενας φυσιολογικος τοκετος (φτ)θεωρητικα ειναι πιο φυσικη εξελιξη της εγκυμοσυνης απο μια καισαρικη(κτ).ο φτ βοηθαει τοσο τη μητερα οσο και το μωρο να εχουν μια υγειες και γρηγορη αναρρωση μετα τη γεννα. η καισαρικη θα πρεπει κανονικα να γινετε μετα απο σοβαρη αιτια και οχι απλα για την ευκολια μας.
 Eνας φτ βοηθαει λενε να βιωσεις τη μητροτητα με ολο της το ειναι ενω ενωνει συναισθηματικα και το ζευγαρι. Η σωματικη αναρρωση  επισης ειναι πιο αμεση μιας που το μονο ισως που να κανει τη μητερα να αισθανετε αβολα θαναι καποια ραματα απο κατω..
Οστοσο να πω και απο προσωπικη εμπειρια πως απο την αλλη δε πρεπει να τρομαζουμε στην ιδεα της  καισαρικης. Η εξελιξη που εχει σε σχεση με παλια την κανει να ειναι μια ευκολη επεμβαση ρουτινας. Αν η εγκυος καταληξει σε καισαρικη ειναι καλο ναναι ενημερωμενη ωστε να την απολαυσει οσο γινετε καλητερα. Η τομη πλεον γινετε οριζοντια χαμηλα με μικρο μεγεθος ακριβως πανω απτο μπικινι σε σχεση με παλια που γινοταν πιο ψιλα και καθετα. η τωρινη μεθοδος βοηθαει στην πιο γρηγορη επουλωση της ουλης αλλα και στην πιθανοτητα να μπορει να γεννησει φυσιολογικα σε μια επομενη εγκυμοσυνη η μητερα.(vbac)
Η επισκληριδιος αναισθησια επισης ειναι οτι καλητερο ανακαλυφθηκε για τη γυναικα. Γινετε στην σπονδυλικη στυλη και σε ''ναρκωνει'' απο τη μεση και κατω. στον τοκετο περνει τους εντονους πονους ωστε να μπορει να συνεργαζετε πιο ανετα η μητερα και να γεννησει σχετικα ανωδυνα ενω στην καισαρικη θεωρω την επισκληριδιο ενα 'θαυμα'' γιατι δε αισθανεσαι τιποτα και εισαι εκει με ολες τις αισθησεις σου γιανα δεις αποτην πρωτη στιγμη το μωρακι σου.Το μονο που ισως θα ζορισει σχετικα τη μητερα θαναι η πρωτες 1-2 μερες που θαχει ακομα τον ορο και τον καθετηρα, με αποτελεσμα να μειωνει την ελευθερη κινηση της.Μολις τα βγαλει αυτα ομως θα μπορει να σηκωνετε και να κανει οτι θελει.

VBAC (φυσιολογικος τοκετος μετα απο καισαρικη)

Η αποψη οτι αν κανει μια γυναικα μια φορα καισαρικη θα πρεπει να σινεχισει με καισαρικες στα επομενα παιδια εχει αρχισει να καταριπτετε με τον καιρο. Η τομη πλεον μιας καισαρικης βοηθαει πολυ ωστε να προσπαθησει η μητερα να γεννησει φυσιολογικα στην επομενη γεννα της αν το επιθυμει. Η μεθοδος αυτη βεβαια δεν ειναι απολυτα δεκτη ακομα στην Ελλαδα απο ολους τους γιατρους γιατι δε τους παρεχετε η νομικη καλυψη και φοβουντε. Οστοσο υπαρχουν γιατροι που το κανουν με επιτυχια αλλα θελει πολυ ψαξιμο.
 Δε θα πρεπει να παραλειψω να πω για τους πιθανους κινδυνους που υπαρχουν σε μια προσπαθεια για vbac. Αν και λιγες ειναι η πιθανοτητες να συμβει υπαρχει ο κινδυνος μιας ''ρηξης μητρας''. Αυτο σημαινει οτι κατα τη διαρκεια των οδυνων η των εξωθησεων στη γεννα μπορει να ζοριστει η μητρα και να ερεθιστει η παλια ουλη της καισαρικης και να ανοιξει απο πολυ ελαχιστα που εκει δε κανουμε κατι μεχρι και πολυ που χει αποτελεσμα μιας επαναλαμβανομενης επειγουσας καισαρικης. Η πιθανοτητες για κατι τετοιο βεβαια ειναι πολυ μικρες και ιδιαιτερα σε μια γυναικα που εχει στο ιστορικο της μια μονο καισαρικη. οσες περισσοτερες καισαρικες εχει κανει τοσο πιο πολλες πιθανοτητες εχει να συμβει.
 Τελος να πω πως για να παρουμε αποφαση για ενα vbac πρεπει να λαβουμε υποψη μας τον λογο που καναμε την προηγουμενη καισαρικη και να δουμε οτι ΔΕΝ υπαρχει αυτος ο λογος και στην τωρινη μας εγκυμοσυνη.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

Γενικα ξερουμε ολοι απο παλια οτι μια εγκυμοσυνη διαρκει 9 μηνες. Τα τελευταια χρονια ομως ο υπολογισμος της εχει αλλαξει και τη μετραμε σε βδομαδες που συνολικα ειναι 40 και ξεκινανε απο την πρωτη ημερα που ειχαμε την τελευταια περιοδο (ΤΕΡ) . Μπορουμε επισης να υπολογισουμε και την πιο πιθανη ημερομηνια τοκετου μας. αφαιρουμε απο την ημερομηνια που ειχαμε περιοδο, 3 μηνες και προσθετουμε μια εβδομαδα. αυτη ειναι η πιο πιθανη ημερομηνια τοκετου μας. στις προτοτοκες οστοσο η ημερομηνια αυτη πολλες φορες ξεφυγει ακομα και 2 εβδομαδες συν απο τις 40.


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ

Τα πιο συνηθισμενα συμπτωματα που παρουσιαζονται στον πρωτο μηνα η στον δευτερο ειναι οι αναγουλες, οι ζαλαδες, οι κοπωση και η υπνηλια. Τα συμπτωματα ποικιλουν απο γυναικα σε γυναικα αναλογα τον οργανισμο της. Στο πρωτο 3μηνο ειναι πιο εντονα και συνηθως εξασθενουν μετα. υπαρχουν ομως και περιπτωσεις που συνεχιζοντα και στους επομενους μηνες εγκυμοσυνης. στο πρωτο 3μηνο επισης αρχιζει να πριζετε το στηθος, αλλα αλλαζει ακομα και η ψυχολογια της γυναικας λογω των ορμονων με αποτελεσμα πολλες φορες να τις δινει πολυ νευρικοτητα αλλα και μελαγχολια. Η μονη θεραπεια ειναι η κατανοηση και η βοηθεια απο τα δικα της ατομα και ιδιαιτερα απο τον συζηγο που τον εχει πολυ αναγκη σε αυτη τη φαση.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΛΑΚΟΥΝΤΑΣ?

ΓΕΝΙΚΑ..
Ο πλακουντας ειναι ενας εκπληκτικος μηχανισμος προσκολλημενος στη μητρα που παρέχει στο έμβρυο το οξυγόνο και τις θρεπτικές ουσίες, που αντλεί από το αίμα της μητερας και απομακρύνει από το έμβρυο τα απόβλητά του, δηλαδή διοξείδιο του άνθρακα και άλλες άχρηστες ουσίες. Η ανταλλαγή αυτή συντελείται με τελειο τρόπο μέσω του ομφάλιου λώρου και μάλιστα χωρίς να αναμειγνύεται ποτέ το αίμα το της μητερας με του μωρου! Ο πλακούντας λειτουργεί επίσης σαν φίλτρο, γιατί εμποδίζει τα μικρόβια και τα βακτηρίδια να τον διαπεράσουν και να μολύνουν το μωρο, αλλά όχι τα φάρμακα, το αλκοόλ, το τσιγάρο και άλλες επιβλαβείς ουσίες.

ΑΠΟΚΟΛΛΗΣΗ ΠΛΑΚΟΥΝΤΑ
Η αποκολληση πλακουντα μπορει να συμβει σε οποιοδηποτε σταδιο της εγκυμοσυνης. Προκειτε για ενα μικρο η μεγαλο μερος του πλακουντα που ''ξεκολλαει'' απο τη μητρα. Σε μια μικρη αποκολληση τα συμπτωματα μπορει ναναι απο απλα πονακια μεχρι και εμφανιση μικρης ποσοτητας αιματος στη μητερα.Σε καποιες περιπτωσεις μικρης αποκολλησης η μητερα δε βλεπει καθολου αιμα και φυσικα αυτο ειναι κατι θετικο και αισιοδοξο. Σε μεγαλητερη αποκολληση ο πονος ειναι εντονοτερος και το αιμα περισσοτερο. Και στις δυο περιπτωσεις ο γιατρος συμβουλευει τη μητερα να ειναι σε πληρη ξεκουρααση η ακομα σε πιο σοβαρη περιπτωση να παραμεινει ξαπλωμενη μεχρι τον τοκετο.Τελος υπαρχει και η ολικη αποκολληση που αν συμβει προς το τελος της εγκυμοσυνης πρεπει να γινει επειγουσα καισαρικη γιανα γεννηθει το μωρο οσο γινετε υγειες.
Ο πιο συνηθισμενη αιτια μιας αποκολλησης ειναι η προεκλαψια. Στο πρωτο σταδιο εγκυμοσυνης ομως οι λογοι ποικιλουν και δεν ειναι επιβεβαιωμενοι. Μπορει ας πουμε να φταιει η εντονη κουραση που εχει υποστει η μητερα στους πρωτους μηνες εγκυμοσυνης, οπου ειναι σημαντικοι γιατι ειναι η περιοδος που δημιουργητε ο πλακουντας και ξεκινα τη λειτουργια του.
Τελος οι γιατροι πιστευουν πως εκτος των αλλων ισως να φταιει και η ελειψη προγεστερονης οποτε ξεκινουν μια προοληπτικη θεραπεια με χαπια προγεστερονης.

ΠΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΠΛΑΚΟΥΝΤΑΣ
 Ειναι ο πλακουντας που αναπτυσετε στο χαμηλοτερο σημειο της μητρας και καλυπτει καποιο μερος η και ολοκληρο τον τραχηλο με αποτελεσμα να εμποδισει το μωρο να περασει αποκει στη διαρκεια του τοκετου. αν συνοδευτει απο αιμορραγια και ειναι σε μεγαλη ποσοτητα ακολουθει επειγουσα καισαρικη.Αν οχι κρινετε η κατασταση απο τον γιατρο και συστηνετε ξεκουραση και θεραπεια στη μητερα. Πολλες φορες ο πλακουντας ανεβαινει και περνει θεση χωρις να χρειαστει κατι ιδιαιτερο.
Ο πλακουντας αυτος χωριζετε σε 4 κατηγοριες:
ΧΑΜΗΛΗ ΠΡΟΣΦΥΣΗ- ο πλακουντας βρισκετε χαμηλα στη μητρα.
ΠΑΡΑΧΕΙΛΙΟΣ- ο πλακουντας φτανει στον τραχηλο αλλα δεν τον φραζει.
ΕΠΙΧΕΙΛΙΟΣ- ο πλακουντας καλυπτει τον τραχηλο αλλα αυτος διαστελεται και δε καλυπτετε πληρως.
ΕΠΙΠΩΜΑΤΙΚΟΣ- ο πλακουντας καλυπτει τελειως τον τραχηλο και τον φραζει.